Done and done

Jag är nu för tillfället inofficiellt klar med kurs 2 i min skolkarriär. Har hittills klarat mig i allt som jag behöver men har ett betyg kvar som måste spikas. Har alltså klarat anatomin.....puh....även psykologi, socialantropologi, mikrobiologi, näringshantering  och de olika sinnena. Bra där Johanna. Nu ska jag fira med fullkornspasta och glögg. Det blir en helfestlig afton.

Måste bara inflika att jag fick 116 på facebook's IQ test. Det gör mig stolt för above det normala ligger över 100. 

                    image41                  image42


                                                   Lika som bär?

Orala fasen

Mina senaste tre veckor har präglats av psykologi, socialantropologi och sociologi. Wierd ämnen måste jag säga. Kanske allt faller på plats över en fet braja och en Stanley Kubrick film. Man kan ju faktiskt undra. Ni är säkerligen bekanta med Sigmund Freud, Jung och alla andra de där småsjuka gubbarna. Vad tror ni att Freud skulle säga om mitt "tugga-på-pennan-tills-det-inte-finns-nåt-kvar" beteende? Hade jag problem att skapa en kontakt med modersvaggan i samband med amningen? Har jag ett perverterat oralt beteende efter en störning i orala fasen av min psykosexuella utveckling? Visst låter det lite knarkkalas över det hela?

Socialantropologi då. Hur påverkas vi som vårdpersonal av möte med andra kulturer/ religioner ute på arbetsplatsen? Om en muslim läggs in på avdelningen ska man försöka få fotändan vänd mot mecka eller nåt. En medlem ur sammanslutningen Jehovas Vittnen anser att själen är i blodet och motsätter sig blodtransfusion samt vägrar mat som innehåller blod. Judar vill ha koscher och kristna ska ha sin nattvard varje söndag samt en präst som kommer och hänger.
Jag är en mycket människoälskande varelse så jag kommer med största engagemang försöka få varje individ jag vårdar att känna sig  respekterad och förstådd. Men jag kan ändå inte sluta fundera över hur mycket anpassning/krångel/diskriminering som behövs för att alla ska passa in. Är det inte också lite sanning i det där att "ta seden dit man kommer"? Jag knyter ihop säcken med ett par ord från min kurskamrat:

"Kan jag alltså komma med krav på ett nytt rum eftersom det inte finns nån öppen brasa där jag ligger nu? Tomten kan ju inte komma in". 




 


Rubriken får inte bestå av enbart blanktecken.

Så. Då har man varit i Madrid då. För att redan döda de überkulturella/monstershoppande förväntningarna ska jag tala om att jag inte varit på museum. Inte shoppat mig till döds. Det verkar som att Madrid är fullt av stängda stora hus som man gärna får klappa på men inte mata. Vad gäller shoppingen så var det i stil med att gå på förra vårens utförsäljningsrea på H&M. Jag tittade naturligtvis in på de fina stråken av shoppingvärlden men jag är fortfarande inte redo att köpa en väska för 3000kr. Inte innan Norgelönen om 100 år iallafall.

Det jag däremot har gjort är att spendera mycket av min semester på diverse jumboarenor för fotboll (faktiskt kul när man väl är där), intagit föda som serranoskinka, calamares, brie, baguette (sån som är frasig utanpå och mjuk inuti) och en klick mayo. Detta kombineras gärna och sköljs ner med mängder av mousserande vin, sangria eller una grande cerveza.

Min erfarenhet av detta blir att

1. fotboll på stora läktare tillsammans med 80000 andra är mycket meddragande och uppiggande, om inte landslaget i ens hjärta förlorar med 3-0.

2. madridspanjorer kan inte prata engelska, inte ett ord. Det blir svårigheter med kommunikation i t.ex. taxisammanhang, man hamnar på fel ställe av stan för man glömde ett litet "de la" mellan plaza och nånting. Man kan få spaghetti med ketchup istället för smaskig bolognese för att man viftar runt med fingret över bilden för att försöka illustrera att man inte vill ha ett sparrishav som topping, eller så kan man få ett överpris om man lägger till en mycket billig ingrediens på sin mat, t.ex. en sandwich till J och en Calamaresbaguette för F, priset ska vara 8?. F vill ha lite mayo på sin brödrätt och plötsligt landar notan på 14?. Det går inte att förhandla så man får helt enkelt hoppas att man gör ett riktigt kap nästa gång man ska äta för att jämna ut förlusten en aning.

3. en smirnoff och cola är inte samma sak i Spanien som i Sverige. Den är mycket godare och man får 15 cl vodka istället för 3,5 för 75kr. Colan kommer till för att få en brunartad, nästan osynlig nyans på hela skiten.

Veckan innan jag åkte var Z hos mig och det var jättemysigt. Vi snabbshoppade och drack öl/cola. Hade gärna velat stoppa henne under armen och ta med henne hem men är ju tyvärr en omöjlighet. Inte fysiskt, men hon kanske behöver ta hand om man/barn/skola. Jaja. Vi ses snart igen.

Jag har avklarat fysiologi/anatomitentan och jag tror att det gick OK. I Madrid gjorde jag klart ett psykologiarbete, tack V för ditt Wordanpassningsjobb, och idag har tre kämpar ur min grupp stått upp framför halva klassen och muntligt redovisat om socialantropologi. Bra där. Nu är det bara sociologin kvar och kursen är klar. Etik nästa men det tar vi då.