Ångestladdat

Det är mindre än en vecka kvar och jag kan fortfarande inte förstå neufronets uppbyggnad och funktion, glomelulära tjoffs och Bowmans kapsel (ja, ett stort B eftersom det är nån som kommit på att den där kapseln finns och gärna vill sätta sitt namn på en urinbildande kroppsdel). Hjälp mig nån. En beskrivning av sekundärurinens bildning på barnnivå tack. 

Studieuppgift Livet. Kurs T:48 ht 2007

Inledning

Jag har fått i uppgift att genom ett flertal utgångspunkter och livsmål redogöra för livets goda och eventuellt onda. Jag ska med egna ord kunna beskriva hur livet idag ter sig för min generation och samtidigt bemästra en identifikation av mina egna demoner och vad som styr det som utgör mig.


        Målet är att jag efter avslutat liv bl.a. skall kunna:

  • definiera samhällsproblem som dunvästar och övervikt i kombination med varandra.
  • redogöra för bristande ekonomi i samband med shoppinghysteri.
  • beskriva skillnader mellan fylla och bakfylla.
  • referera utantill enligt J. Backmans Rapporter och uppsatser.
  • hantera sjukvårdutrustning utan att orsaka åverkan på medmänniskor.
  • namnge Paris Hilton resp. Lindsey Lohans pojkvänner 2004- for ever.
  • beskriva innebörden av de olika vågorna i ett normalt EKG.
  • förstå skillnaden mellan missionären och missionären.
  • redogöra för vad som händer i kroppen vid långvarig alkoholkonsumtion.
  • definiera meningen med livet.

Metod

Jag har i stor utsträckning använt mig av min mamma, min pappa och övriga familjemedlemmar. Information har också hämtats ur fackböcker skrivna av bla. V. Persson, Z. Svensson, F. Wikström och från min egenhändigt skriva blogg. Mina uppgifter har också innefattats av mycket fältstudier, bl.a. en studie på Ringvägen i Grums om kvinnors vrede vid otrohet, ett uppdrag på söders höjder om studentångest och en promenad i Mariebergsskogen för att studera nyblivna mammors kreativitet och livsglädje. Jag har under arbetets gång stött på ett flertal hinder men har låtit dessa inspirera mig att fortsätta mitt projekt. Arbetet har hittills varit mycket givande och min förhoppning är att det ska fortsätta vara så eftersom detta arbetet är en livslång process.


På grund av mitt namn...

Z, jag rippar lite av din blogg och spinner vidare på namngenren du påbörjade. Jag var nämligen på McDonalds förut och hon som serverade mig hette Cassiopeia. Jag tycker det låter lite forngrekiskt men okej. För det är ju en ganska intressant sak detta med namn. Man ska ju trots allt leva med det resten av livet så föräldrar som bestämmer detta har ju lite press på sig. Johanna, Maria, Anna, Zara med S och eventuellt h på slutet är ju namn som verkar funka hela tiden. Birgitta, Marieanne, Kerstin och Kristina är namn som man förknippar med åldersgrupp 45-60. Annette, Anneli, Jessica och Ulrika känns lite " Jag var tonåring på åttiotalet" och gamla namn som Ellen, Astrid, Tilda och Alva tillhör 1-4 samt 75- 107.

Men man märker ju själv hur man ändrar sin inställning till namn. För 10 år sedan skulle jag aldrig kunnat tänka mig att döpa min unge till t.ex. Alfred eller Axel. Men idag tycker jag att det är ganska gulligt. Påverkad av omgivningen? Mognadsprocess?

På scb.se finns namnregister för hur många av ditt och hur många av datt så jag sökte på hur många som heter Johanna. Fick då veta att det finns 7 personer i Sverige med efternamnet Johanna. Wierd. 5945 peroner heter Oskarsson i efternamn, 6215 heter Wikström. Jag hade tänkt byta till det när jag gifter mig men det verkar som man är mer unik som man är. Z, 109692 heter Svensson.

Så. Förnamnen då? Det verkar som att man bara kan ta nåt från fria luften och kalla sin unge. Bland de konstigaste godkända namnen 2006 hör:

                                                                 ´
image36 image37   image38  image39



Flickor

Delfina
Mygg
Hallón
Barbi
Månstråle
Bajen                - fotboll eller avföring?
Snöfrid

Pojkar
Glädje               - trevligt, om man jämför med Minus.
Grill
Texas                - Inspirerad av Beckhams?
Zappa
Minus
Händel
Deep

Icke godkända: - och tur är väl det.

Flickor
Boris                     - tur för den flickan
Cristiania             - pundarföräldrar?
Doktor                   - huh?
Filip                       - united we stand for jämställdhet eller vad?
Hallon                   - men det gick bra med en apostrof.
Hosianna
Inga- Inga             - ska det låta som hon stammar? "Jag heter eh Inga Inga Karlsson".
Likagod                - som vadå?

Pojkar
Farbror Sid
Dotcom
Engelborg
Freedom
Fån                      - neeeej......
Gum Shoe
Göken
Någon                - vem som helst.


Artikeln slutar med:
 "Tänk på att det är barnet som ska leva med det namn ni väljer åt honom eller henne - förmodligen för resten av livet."

Jag vet inte mer vad jag ska skriva....

Leader of the pack!wroom wroom

Jahaja. Jag har precis lyckats klura ut bokkryssets bok. (ni vet när man får läsa tre rader och ska gissa rätt bok + författare). Jag fixade det. Skrev tydligen VG på första tentan också. With great power comes great responsibility.

Det var väl egentligen allt jag hade för idag. Min mensvärk dödar mig.

Pest eller kolera?

Visste ni att kammarvätska kommer från blodet in till bakre ögonkammaren och via främre ögonkammaren tillbaka till blodet? Kammarvätskan är nämligen en närings- och avfallstransport för celler i hornhinna och iris som inte har någon egen blodtillförsel.
Ganska harmlös och grundläggande information som man förstår för en gångs skull. Gott.

Har insett att mina bloggar these days mest innehåller galla och skit från mitt pluggavsnitt i livet men om det är det som upptar 90% av min vakna tid så är det inte så lätt. Klicka vidare eller stanna och läs. För mig är det ren terapi att få utagera min förtvivlan. För att liva upp tillvaron tänkte jag göra ett litet test. "Vem ligger du helst med om du måste"- leken. Också kallad pest eller kolera i de flesta fall. 


                       image15            VS.              image16
                              Leif Loket Olsson                                               Leif Pagrotsky


                     image17             VS.              image18
                             Göran Persson nu                                         Göran Persson då



                      image19              VS.            image20
                         Diktator 1: Adolf                                              Diktator 2: Josef


                   image21            VS.              image22
                        Sverker Olofsson                                                Lasse Brandeby


                     image23             VS.            image24
                         Helge Fossmo                                                     Greve Dracula 



                            image26                    VS.              image27
                           Ernst- Hugo                                                         Nicholson


                           image28                 VS.               image31
                             Siw Carlsson                                                 Mona Sahlin







Välkommen att svara om ni har lust. Motivera gärna. Jag ska hålla min kammarvätska flödande så jag ser.

Referens me

J. Backman skriver följande om referat ur tidskrift i löpande text: "Hela tidskriftens namn skrivs ut i kursiv stil. Några förkortningar av tidskriften får ej förekomma bla bla bla. Observera att i engelska periodicanamn ska varje ord, utom vissa s.k. funktionsord (konjunktioner, prepositioner m.fl.), inledas med versal. Notera att även volymnummer ska kursiveras. Bla bla bla." Iallafall....så här blir slutresultatet. Tänk er att ni läser en löpande text om ett redan svårt ämne. Helt plötsligt kommer ett påstående efterfölt av: Mathes,P.G., Howard, J.K., Allen, S., & Fuchs, D. (1998). Peer-assisted learning strategies for first grade readers: Making early reading instructions more resposive to the needs of diverse learners. Reading Research Quarterly, 33, 62-94. Text fortsätter......

???????

När man då får en inlämningsuppgift där det står "utförandet skall vara enligt Backman, J. (1998) eller ny upplaga" blir man lite svettig. Och några vidare anvisningar om hur man refererar till sjuvårdsrådgivningen eller smittskyddinstitutets hemsidor får man inte. För arbetet huruvida man ska referera till World Wide Web dokument är fortfarande i progress. Vår examinator i ämnet råkar också vara Backmans strösta fan och parentessystemet är säkert ett måste för att få lördagsmyset att hetta till.


                                            image11    Huh?


För övrigt så pinnar mitt liv på ganska så bra. Jag vet nu att ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) är ett enzym som produceras av gramnegativa tarmbakterier och att det är antibiotikaresistent. Mikrobiologi i all ära.....när ska jag få sticka i folk och rädda liv?! Lisbet J verkar ju kompetent nog att få uppgiften. Snacka om att ssk är ett yrke med mycket varierande personligheter ur både ett intellektuellt och charmfullt spektra. Inte alla är så mjuka som Ernst. Och ingen verkar nå J. Backmans intellektuella nivå heller. Speciellt inte Lisbet J. 


                                              image12
                                             No lifesaving for Johanna

Atlas över människokroppen

Jag börjar seriöst fundera på hur lätt det kan vara att bli sjuksyrra. Har man träffat Lisbet J, neurologavdelningen i onämnd stad, så kan man ju faktiskt få en föraning om att det inte är några problem. Men eftersom jag fått veta att utbildningen sakteliga gått från i princip enbart praktik till mer teoretisk utbildning så förstår jag att Lisbet J är mycket gammal så hon slapp allt om plexus och aktionspotentialer.
Man blir så trött på sig sälv. Det vill säga min parietalis har fått mig att känna mig usel.
Hur ska en människa med iq något under normala klara av detta. Korvstoppning med föreläsningar på 6 timmar gör en trött och ofokuserad. Som tur är har man Z som kommer med roliga inflikningar via sms lite titt som tätt. Hon vet även vad jag talar om. Dura mater here i come....