Kul grej

Skrattade när jag läste vad Z skrivit. Nu härmar jag.

1. Ta fram din mobil
2. Bläddra igenom din inkorg
3. Stanna när du räknat till tio och skriv första meningen i smset
4. Gör likadant på varje fråga

Vad skulle du säga om din flickvän var otrogen mot dig?
Hej! Jag hörde att ni fått er bebis! =) Grattis och hoppas han är söt! =)

Vad säger du alltid till din bästa kompis?
Ringer dig lite senare, fick nåt att göra. Puss och kram

Vad är det första du säger när din kompis blir påkörd av en buss?
Kappahl erbjuder dig 25% rabatt på en valfri vara till ord. pris tom. 22/9!

Vilket sms blev du mest berörd av?
Hoppas jag inte väcker er nu. o hoppas framförallt att lilla bebisen kommit ut, annars är du min hjälte för evigt. Måste stänga av mobilen sen vid halv åtta men testa att skicka ett mess om o när ni har tid o ork. Puss (Jag var upptagen med att föda barn).

Vad säger din mamma innan du går och lägger dig?
Blodtrycket stiger, jag sa fel. Om du ska kolla tänkte jag. Puss

Vad skulle du skrika om du vann en miljon kronor?
Snälla säg till din mamma att hon inte behöver köpa gympapåse.

Vilka ord skulle du säga till Gud om du trodde på honom?
Jag har tre presenter till dig på min blogg i senaste inlägget.

Vad vill du höra mest av allt?
Hej Johanna. Kan du ringa mig när du vaknar. Tänkte på tvättmaskin.

Vad skulle du säga om du fick MVG i alla ämnen?
En tackar! =)

Din romantiska replik?
Mer tjock än lång. Men det blir nog bra vilket som. Puss

Vad skulle du säga om du blev bestulen?
Va? Vad har dom lyckats med nu då?

Fredagsmys

Jag sitter i min soffa, har precis slängt en filt över benen. Bredvid mig ligger en mätt, nybytt, väldoftande icke kolikbebis och sover medans jag smuttar på mitt, enligt barnmorskan, inte skadligt halva glas rött. F tar en öl med P och hela kvällen ligger framför mina fötter. Det blir tv:n och mina egenbakade marängkakor. Livet leker.

Mitt liv som mamma...hittills.

Jag tänkte att jag måste skriva lite om hur fint och lugnt det har varit barnamässigt den första veckan som mamma. Jag knackar i trä varje gång jag eller någon annan pratar om hur lugn vår lilla gosse är. Han är alldeles perfekt. Ingenting är otröstligt....peppar peppar....och han sover, äter, bajsar och är söt mest hela tiden....ta i trä.

Vad som tagit på krafterna är att oroa sig över andningsproblem, navelstumpar som luktar illa och alla miljoners triljoners besök man får som nyblivna föräldrar. Tycker såklart att det är jätteroligt när varje enskild kommer hit men i det stora hela blir det ganska slitsamt eftersom besöken bokstavligt talat avlöser varandra i dörren. Men nu har det lugnat ner sig lite så varsegod och hälsa på.

Jag undrar redan vad jag gjorde innan jag fick R. Jag vet med mig att jag haft ett roligt och givande liv innan han kom men just nu kan jag inte plocka fram nån mening med vad som fanns innan jag blev mamma. Jag antar att det är ett sätt för hjärnan att glömma den hemska förlossningen så man får sug att reproducera sig fler gånger. Utan den här euforiska känslan skulle man nämligen aldrig vilja göra om det. Jag är lycklig och ingen eller inget kan ta det ifrån mig.

Väntan är över

Nu är det klart. Eller klart och klart. resan börjar väl egentligen här. Men den jobbiga graviditeten och förlossningen är över och nu har vi blivit tre, två bra och en underbar. jag kan inte fatta hur kär man kan bli i en annan människa. Det händer att jag gråter för att jag älskar honom så mycket. Det blev som sagt en pojke för alla er som undrar och benämningen R som vi haft i på bebben så länge genitalier var okända är nu officiellt namnet han kommer bära i resten av sitt liv. Mellannamn är ännu oklart så jag återkommer.

Allt satte igång söndagen 080907, kl. 04.30 och allting avslutades måndagen 080908, kl. 06.04. Däremellan hnde massa saker men jag kommer återkomma till det sen när jag får min smaskiga förlossningsjournal med alla detaljer av relevans. Nåt som jag dock vill nämna nu direkt är att jag är mäkta imponerad av de som genomgår en förlossning utan smärtlindring i nån form, med det menar jag osagt epidural och lustgas. Jag hade inte pallat annars och kommer rekommendera den kombinationen till alla jag känner. Drar man i sig tillräckligt med lustgas när epiduralen sätts så känner man inte det heller. Eller man kanske inte bryr sig. Kan inte riktigt den fysiologiska förklaringen till fenomenet.

Ett smakprov på underverket. För att se mer kan ni surfa vidare till min
bilddagbok och klicka er fram till dagarna till ära (080908-idag). Där finns även förnedrande utvik av mig själv knarkandes morfin. Enjoy! Det gjorde jag.




T minus 6 dagar

Jag älskar att lyssna på cyniska människor. Miranda i Sex and the city är en favorit. Jag gillar att hon "inte hatar" saker istället för tycker om allt. Såg filmen "Skenbart" av Peter Dalle ikväll och där finns en sån härlig roll (Sixten) gjord av Lars Amble. Han är så härligt cynisk så man inte kan göra annat än halvdö av skratt, och detta i kombination med att han är homosexuell, föranlett av ett enormt kvinnohat, och lever i ett förhållande med Pompe (Gösta Ekman). Antar att man måste se själv men här är vissa citat han myntar:

- Jag sökte mig till män enbart för att jag hatar kvinnor, det är en helt annan sak.

- Ja, det vore ju passande, en fjolla som barnmorska. Ungefär som att be en eskimå att sköta en bananodling.


- Att vara kvinna är ju bara ett sätt att slippa ifrån sitt samhällsansvar.

Skulle lägga ut den roligaste scenen men jag hittar den inte. Rekommenderar dock hela filmen för att Sixten är min idol, trots att han hatar kvinnor.


T minus 7 dagar

Inga barn födda här....igen. Gjorda visserligen men så mycket mer blev det inte. Jag har dock skaffat fram en bil. Min morfar blev av med lappen så nu ska jag få halvärva den ett tag framöver. Utrustad med muskelservo och roströd är allt jag vet. Återkommer med mer info om kärran när jag utforskat den lite mer.

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om eftersom alla tankar i mitt huvud handlar om att försöka föda barn. Jag gör ju ingenting om dagarna heller så jag skriver mest varje dag för att nedräkningen inte ska hoppa över nån dag. Då kanske det blir fel i systemet, bebisen tappar bort sig och går om hela graviditeten i all förvirring. Det kan ju hända....

Jag har också fått för mig att den lille ligger där inne och väntar på att jag ska göra nåt särskilt. Som nåt sorts klartecken. Och då menar jag inte att det räcker med att ropa "fritt fram" utan andra saker som att hänga upp de där gardinerna, byta rent i sängen, hänga upp alla tavlor som finns osv. När jag väl hängt upp alla gardiner så undrar jag om han inte kom för att jag kanske hade valt fel rum för de olika panellängderna. Kanske den där inne hade velat haft en annan kombination? Isåfall finns det hur många som helst. Orkar inte. Bullarna och muffinsen finns i frysen, kom ut nu. Kanske är det den där diskskrapsgrejen jag hela tiden glömmer köpa som får bitarna att falla på plats. För det räckte ju inte med diskborsten och att tvättmaskinen blev inkopplad. Blir man ens alldeles färdig? Tror inte det.

T minus 8 dagar

Dagen har flutit på fint utan vare sig värkar, blödningar eller vattenavgång. Jag har med stor möda gått ganska mycket men det har inte gett resultat så här långt och nu är ju faktiskt dagen snart slut. Tänkte att jag skulle hinna få ut honom/henne innan lördag för då måste jag inte känna mig tvingad att hjälpa lilla morfar att flytta. Ingen som tvingar mig nu heller men ni vet hur det kan vara...bror duktig är en känsla som drabbar även den mest höggravida.

Igår  hörde jag på nyheterna att de hittat ett samband mellan en viss gen och huruvida män upplever sitt förhållande lyckligt eller mindre lyckligt. Männen med den specifika genen tyckte nog att de inte var lika lyckliga i sina förhållanden som de utan genen.

Forskningen hade inletts efter att man hittat samma fynd i en studie om....*trumvirvel*.....sorkar! Hur kommer man på idén från första början? Var det bara ett ljushuvud som helt plötsligt fick ett äpple i huvudet och utropade "heureka! vi måste forska om sorkar och deras upplevelse av sina förhållanden i samband med en viss gen!". Okej om brusmannen med radion i Sthlm fick tanken men då skulle det ju sällan vara någon annan som hoppade på. För man är väl fler som deltar i forskning av olika slag?

En senare fundering som slog mig var vad de skulle göra av resultaten. När man forskar inom cancer eller hjärt-och lungsjukdomar så leder ju fynden av studierna till nånting som tar behandlingar och dylikt framåt. Forskarna för den här studien hade dock inga avsikter att ge upptäckten ett syfte, för att börja mixtra med genen eller dess hormoner skulle inte vara så bra hade man kommit fram till. De ville bara veta att det låg till på ett visst sätt. Hur fick de då forskningsanslaget? Jag har ju läst vetenskaplig metod och teori, där fick vi granska ansökningar för forksningsanslag och jag mäkte att det är ju inte en vanlig månadslön som går åt till de olika deltagarna som innehar titlar som professorer, magistrar och liknande. Vart kommer pengarna ifrån? Är det vi skattebetalare som ger lön för deras möda? Isåfall vill inte jag vara med.
Eller så vänder man på steken. Satsar på en högre examen och sätter igång egen forskning om exempelvis......olika typsnitts egenskap att väcka känslor hos kvinnliga betraktare. Vad sägs om det? Nån som är intresserad?

T minus 9 dagar

När man är i kontakt med försäkringskassan så får man räkna med att det är ett heltidsjobb. EN gång ringde min handläggare mig utan att få svar, EN. Jag var nämligen inne hos barnmorskan och då stänger man av mobilen. Ett mobilsvar förkunnade att jag kunde nå henne på ett visst nummer och om inte annat skulle hon ringa mig nästa dag. Det gick inte att komma fram på numret. Hon ringde inte nästa dag. Jag ringer nu och får svaret att det i min journal står skrivet av ovannämnda handläggare att "efter misslyckad kontakt med Johanna görs det upp att hon ringer mig". Ok, om det verkligen är så att uppgörelser kan ske genom en monolog på ett mobilsvar så har jag en del att sätta igång med. Kanske skulle ringa VD:n för Volvo och göra upp om att han är skyldig mig 3 miljoner. Ja det verkar ju vara gällande också. När jag senare försöker för tusende gången på hennes "direktnummer" blir resultatet "tack för ditt samtal" tututututut. Tack för den.....vart är Kjell och ger igen när man behöver honom.

Så nu är det meningen att jag ska sitta här och vänta. Inom två arbetsdagar ska handläggaren ringa upp och då är det väl bäst att man svarar. Problemet är att jag ska till specialistmödravården imorgon och ringer hon då så är ju min chans förbi. Shit. Har man en knepig mobiltelefon så får man alltså sitta inne dygnet runt för att få pengar att leva för. Föda barn då? Måste jag göra det hemma då om det sker under f-kassans kontorstider?

Och mobilen också. Krånglar den med. Ibland får jag meddelande om att nån ringt utan att lämna meddelande fast det aldrig har ringt. Ska jag ringa nån så är det tutututututut där också. Så nu måste jag cykla till 3-butiken och lämna in skiten. Vem ska vakta hemtelefonen då? Finns det tele-sitters att anlita?

Annars är livet ganska bra idag faktiskt. Jag måste dock ta en tupplur runt 13-snåret varje dag trots att jag bara varit vaken i 4,5 timmar och bedrifter som dusch och frukostintag i bakfickan. Men men....kanske behöver krafterna till nåt annat snart. Hoppas....

Väntan.....T minus 10 dagar.

Uträkning utgår från dagens datum: Mån 1 sep 2008.
Din graviditet startade Tors 6 dec 2007.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 20 dec 2007 (ägglossningen).
Du har gått 270 fulla dagar av 280 (96%).
Du är i vecka 39.
Du har gått 38 fulla veckor och 4 fulla dagar(v38+4).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
[Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 11 sep 2008
Du har 10 dagar kvar till förlossning.

Vecka 39 enligt familjeliv.se :

Kroppen: Barnmorskan kontrollerar nu om barnets huvud är fixerat. När barnet slutgiltigt har lagt sig med huvudet nedåt är först huvudet rörligt (R), sedan brukar det gå över till att bli ruckbart (Ru). Slutligen fixeras huvudet (F) vilket kan kan göra lite ont just som det sker, det kan kännas som något stort och hårt surrat sig fast i bäckengången. Man kan också känna som ilningar i slidan och neråt benen vilka beror på att barnet kommer åt nerver när det vrider sig ned i bäckenet.
Kroppen har förberett sig, livmodertappen har mognat och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältingssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Vecka 39 enligt Johanna:

Kroppen: Barnmorskan kontrollerade för 2 veckor sen och fann att bebis redan var fixerat (F) vilket faktskt gjorde ont när det skedde, om det var det som hände då, det vet man ju aldrig. Din kropp känns som tre kroppar som hoppar på en fjärde kropp. Ljumskarna är stela och när man böjer sig neråt, ligger på rygg eller sitter vanligt så får man lite kräk i halsen. Oftast går man på toaletten 3 ggr/timme för annars får man jätteont, börjar hoppas på att det är värkarna som sätter igång och blir bara besviken om så inte är fallet. Nr två på toa får man inse att man över huvudtaget aldrig mer kommer uträtta innan bebis kommer ut. Vad som händer med all mat vågar jag inte ens tänka på. Slemproppen kommer formodligen aldrig att lossna heller eftersom min bebis aldrig kommer vilja ut.

Barnet: Mina kunskaper om vad som händer med barn i magen vid en viss tidpunkt av graviditeten är små så därför tänker jag inte dividera med ovanstående men jag kan tillägga att rörelser är kul och uppskattat av den lille krabaten. Jag är visserligen glad över dessa livstecken men önskar att få mindre hårda sparkar mot urinblåsa och en viss nerv som leder till höger ringfinger och resulterar i spontana ryckningar.

Pappan: En liten egen variant men jag tycker ju att pappan likafullt bör vara med i vad som händer under en graviditet. Mitt barns far tycker att tv och dator är mycket roligare än att städa och plocka upp saker. Jag är inte bitter men vill i det närmaste ta på mig egen ära för att hemmet redan är i princip fullt inboat och trevligt. Säger man saker som "Det behöver jättedammsugas i hela lägenheten nu efter all borrning" så går han och tar ett bad. En annan variant är:

-F, den där svarta lådan med kort i......
-Ja, den är fin
-.....kan du hämta den tror du?

Resultatet är att han slår sig ner vid datorn och förser sig själv med hörlurar och slår på jättevolym.

Ja ä inte bitter.

Slutligen vill jag grattisa min kära L i gustavsberg på den stora födelsedagen. Ska ringa nu. Tjapp