Julen varar än till påska!

Nu har jag varit tur-retur till hemmet i värmland. Det var en hektisk vecka med många besök, oändlig mängd glögg och pepparkaka, skinka, prinskorv samt ett paradnummer utan dess like på dansgolvet inne på en krog i Kil.

Krogen heter Killingen och golvet var ett stenras som man plattat ut och ställt ett tält över. Men jag hade många skratt där inne. Det är inte på många ställen här i storstan som folk flyger i taket och dansar bugg till proud mary eller färjestads slagdänga.

Mysdagen tillbringades med Z, P och deras underbara M. Jag blev serverad mycket delikat mat samt en amerikansk äppelpaj som var himmelsk. Man han aldrig dött av lite rövslickeri.

Så nu sitter jag här och det är min födelsedag. F jobbar och jag har väl massor att göra. Min karl har beställt (och betalat) en smörgåstårta till mig som jag ska hämta sen, fast det är nog mest för att fjäska in sig. Smörgåstårta är nämligen ett krav för att det överhuvudtaget ska vara min dag och en möjlighet att klara av den. Tigerräkorna med prusciottoskinka är rullade, räkorna till chiliblandningen är skalade, chipsen är köpta (glömde dipen, men gräddfil och lättsaltat kan väl smaka bra?). Fast jag vet inte vad jag ska sätta på mig...det får bli nåt rosa....inte den lilla svarta iallafall z. =)


Grattis Johanna.

Hört på bussen

Nacka/Värmdöbussarna är så roliga. Underhållande iallafall. Och eftersom jag oftast åker ensam så brukar jag tjuvlyssna på folk. Det här är det senaste:

Två flickor som går 2:a året på gymnasiet diskuterar om någon asiat eller nåt:

Clueless1: Asså, när han typ pratar så liksom förstår jag inte vad han säger för han är ifrån typ...*tankepaus*...*indragning av snor*.....eh.........säg ett land i Asien.

Clueless2: Öhhh.......hmmmm.........ehhh......... typ Israel? Nej, det ligger ju i Europa.

Jag vet inte hur man kommenterar konversationen. Jag har visserligen en hög position på facebook's "jämför dina vänner" under påståendet "most likely to have a blond moment". Men jag tror att jag har lång väg till ett ständigt vakuum.

Jag träffade visserligen en människa på gymnasiet som inte visste Frankrikes huvudstad utan gissade på London. Vart är vi på väg?

Nu ska jag hitta 149.

Tolkningsmöjligheter

För att tolka en text behöver man bland annat kunna tolka sammanhanget på lämpligt och realistiskt sätt. "Två par strumpor åt lille- lillebror" i den kända barnvisan bä bä vita lamm syftar inte på att lillebror åt upp två par strumpor utan att han fick två strumpor ur säcken full med ull och helgdagsrockar. Hade inte sammanhanget funnits hade vi inte haft möjligheter att dra denna rimliga slutsats. Alltså, kontexten avgör hur vi tolkar och i det flesta fall väljer vi tolkningen med bäst förutsättningar i ett visst sammanhang. Att man sen tycker det är underligt med ett lamm som delar ut söndagskjolar och annat hemslöljdsaktigt är ett annat forum.

Tur ändå att man lyckas fokusera på annat än julemat och klappar den här tiden på året. Det enda som stressar mig är var/hur/när jag ska befinna mig under jullovet för att effektivisera vin (oj, en Freudiansk felskrivning? min ska det vara) vistelse i värmelandet. Kanske ska vara glad för det...vissa andra verkar befinna sig i turbospinn.

När jag inte pluggar, städar, lagar mat, diskar, ser på tv eller sånt så brukar jag ägna mig åt plate-spotting. Jag är vad som brukar kallas en nörd i det ämnet. Egentligen är det ett beroende som inte går att ta sig ur. Leken går ut på att man i nummerförljd ska leta efter bilars registreringsskyltar från 001 till 999. Jag har lekt leken i drygt ett år nu och håller på att leta efter 148. Jag som tyckte att T och F var segdragna med kurragömman som tog 2 timmar att försöka avsluta. Dumma människor som drog in mig i fördärvet. Hade tänkt sluta vid 099 men sen fick jag syn på 100 och 101 och då var gränsen överskriden. Jag kan inte sluta. Är som besatt på bussen och börjar nästan grina om jag inte hamnar vid fönsterplats på vänstersidan eller om rutan är insmord med vaselin (oftast handlar det om skrifter som "wille ♥ lina= sant" och/eller "bajsbusschaufför"). Finns det någon hjälplinje eller rehab mot ett sånt beroende?

Hobbyfilosofen Spankie

Jag har äntligen tagit itu med mina studier. Mycket koncentrerat sätter jag mig in i den engelska litteraturen om etik och moral, argumentationsanalyser och livsåskådningsartiklar med översättningspennan i högsta hugg.
 
Plötsligt slog det mig. Samtidigt som vi vanliga sitter hemma i ett hörn och amatörfilosoferar om olika orsaker till att vi är som vi är eller varför vi gör som vi gör, så finns det alltså människor som forskar i ämnet. Skumt. Livsåskådningsforskare.....ännu en titel som kategoriseras i "Vad-är-det-för-jobb"-gruppen tillsammans med sociologer och samhällsvetare.

Man kan ju då fråga sig...vad är livsåskådning? Inte en helt enkel definition som jag fortfarande har problem att hänga med på efter tre föreläsningar. En av dessa forskare, Anders Jeffner har gett begreppet livsåskådning denna definition:

" En livsåskådning är de teoretiska och värderingsmässiga antaganden som utgör eller har avgörande betydelse för en övergripande bild av människan och världen och som bildar ett centralt värderingssystem och som ger uttryck åt en grundhållning" ( Mazzarella, Silfverberg & Hansson, 2006).

Jag måste säga att det finns tusen livåskådningsteorier. Humanistisk, existentiell, ateistisk, teologisk and so on...
Därför blir det svårare och svårare att förstå ju mer jag gräver ner mig i ämnet. Först tycker man att man förstår, senare har man totalt tappat greppet och vet återigen inte ens vad det handlar om. Kebab? Läppstift?

Jag har iallafall fattat att det handlar om att hitta en förklaring på en annans eller sin egna verklighet, rätt eller fel, vem är jag?, vad händer efter döden?, vad är meningen med mitt liv? osv. Vår föreläsare beskrev en situation där man måste ha tanken på livsåskådning och grundkunskaper i ämnet för att förstå hur en annan människa bla. agerar.

Låt säga att du sitter i kassan på ICA.  En man kommer och lägger upp sina varor på bandet och när han betalar säger han:
"Ängeln som står bredvid mig är den som förser mig med pengar".
Jaha tänker du. Vilket pucko. I vården när man stöter på liknande situationer ska man alltså acceptera att detta är mannens/kvinnans verklighet och denna ska man ta hänsyn till.

Vart går då gränsen mellan livsåskådning och psykiska störningar, kan man ju undra. Om mannen istället bara hade gått ut från affären utan att betala för att sedan förklara sig med att det var ängeln som skulle stå för kalaset kan man ju anta att sanningen var något annat än människans verklighet med utgångspunkt livsåskådning.

Föreläsaren hade även stött på en person som påstod sig ha förmågan att vara på två ställen samtidigt. Också ett fall för psykvården kan man ju tycka. De skulle iallafall ha nån sorts muntlig examination (med eventuell risk för felaktiga uppgifter). När hon berättat detta och sagt att hon samtidigt som hon var där för att redovisa så satt hon också på en bänk i en park. Jag hade svarat på påståendet med ett asgarv men som den expert han var inom ämnet så ställde han frågan: "Du sitter väl inte på bänken och läser innantill ur boken samtidigt som du utför redovisningen?" Svaret blev "Nej, det gör jag inte".

Så länge som verkligheterna inte stör människans förutsättningar att kunna fungera i ett socialt samspel i den konkreta världen så kan man tydligen ha mycket underliga abstrakta tankar/verkligheter.

Så. Blev ni något smartare av det här? Nej...inte jag heller.


Referenser:

Mazzarella, M., Silfverberg, G., & Hansson, M.J. (2006). Nya vägar i vårdetiken. Lund: Studentlitteratur

(Vid flera författare skrivs ordningen efter efternamnsinitialen. Står namnen på boken i annan ordning följer man detta).

Jag sa ju att jag skulle referera enligt Backman.

fredagskväll

Ibland kan mina fritidsaktiviteter vara snudd på störda. En annan skruvad person är min pojkvän F. Han skriver också en blogg på måfå så ifall ni känner er manade, gå in här och döm själv.

Jag har precis lagt på luren efter ett samtal med kära Z. Vad vore jag utan henne? En liten färglös klick på en plats som inte alls är skapad efter mina förutsättningar. Nu sitter jag här i min ensamhet, i ugnen gräddas en fläskpannkaka, på tv:n går nicke nyficken lös med "han med hattens" hatt. Vad heter han btw? Under tiden dricker jag spetsad likör 43/midori (var för sig) med mjölk för att få igång min mage. Senaste utdraget på det konto är från i söndags så jag tillämpar en mycket effektiv huskur. Lactulos är alldeles för dyrt. Spriten finns ju redan i skåpet och mjölken går ändå ut imorgon. Skulle det mot förmodan inte hjälpa får jag dricka mjölken på måndag.

Vad är väl en bal på slottet.......?

peppar in da house

Igår skulle jag i sann desperate housewife-anda knåpa ihop ett lyxhus gjort av pepparkaksdelar, smält florsocker och så vidare....jag tror att ni hänger med. Resultatet blev dock inte vad jag tänkt. Det ser mer ut som om 3 dl slutprodukt av manlig masturbration blivit slumpvis skvätt över en husformad bajskorv och tillpiffad med non-stop.
Det braiga var att jag bara lyckades bränna mig en gång på socker-limmet. Den som vill får komma och äta upp min skapelse. Den luktar inte avföring och spermakalas iallafall.

Jag fick en liten läxa av Z att jag skulle lista alla åtråvärda prycklar jag vill ha. Here it is:

                                                         image43    
            
  En soda streamer (jag är kär i kolsyrat vatten och det blir stora utgifter).


                                  


                                                                                     
image44

En trisslott med vinst på
(jag känner på nåt sätt en tillfredsställelse med 25 kr, fast tv-rutorna är trevliga).

                                                             
image49

En gratis sjuksköterskelegetimation med tillhörande kunskaper i (man kan ju inte ge folk behandling om man inte kan nåt om det...eller?). Hoppas tomten är polare med ovanstående myndighet...jag har varit snäll i år.

                                        
image46
  En bostadsrätt på Götgatan (leva loppan ett tag, ha ekonomin säkrad när jag säljer den).